De achterliggende tijd zijn we weer tweemaal naar Oekraïne geweest; in april en in juni.

De situatie in het land is er helaas niet beter op geworden. Door Russische raketaanvallen werden er opnieuw elektriciteitscentrales uitgeschakeld. De mensen krijgen weer een rooster met tijden waarop er geen stroom is; vaak twee á driemaal per etmaal en dan voor een uur of 2 á 3 of meer. Gelukkig is het geen winter, de mensen zitten niet in de kou. Maar geen stroom betekent ook: geen internet, geen stroom voor de koelkast en wasmachine, geen licht, geen lift naar bijvoorbeeld de 9e verdieping etc.
Ook is het in mei verplicht geworden dat mannen tussen de 18 en 60 jaar zich laten registreren. In het begin van de oorlog stonden de mannen in de rij om te gaan vechten. Nu de oorlog zoveel slachtoffers heeft gemaakt, proberen mannen juist uit dienst te blijven. Ze komen niet meer op straat, zodat ze niet aangehouden kunnen worden. Of ze proberen afgekeurd te worden. En ook zijn er die illegaal de grens proberen over te steken.
Ook klinkt er weer veel vaker luchtalarm.
Overal wordt de oorlog gevoeld. En overal troffen we weer heel dankbare mensen aan, die vertelden wat de hulp van Roechama voor hen betekent.
Hun dank brengen we graag aan jullie over.

Lees de nieuwsbrief hieronder:

Roechama nieuwsbrief 2024 juli