Even een update, nu vanuit Rivne, Oekraïne.
Met twee bussen, de grote en de kleine, zijn we naar Oekraïne vertrokken om in totaal elf mensen terug te brengen. Eén van hen kwam uit Lvov, drie uit Kiev en zeven uit Rivne. We reden met deze elf mensen en twee chauffeurs in de grote bus. De andere bus zat weer helemaal vol met medische spullen.
Inmiddels zijn de mensen weer thuis en is de bus leeg. Een deel van de medische spullen ging naar de Synagoge in Rivne, een deel naar de kliniek van Pasja en een deel naar het ziekenhuis.
In totaal hebben we tien gezinnen bezocht. We hoorden weer hoe zwaar het leven is en hoe belangrijk de sponsorhulp is.
De eerste nacht in Rivne was er twee keer een half uur luchtalarm. Directeur Genna was bang dat het hotel ons had geroepen om in de schuilkelder te gaan. Wij hadden echter allevier niets gehoord! Op bezoek bij Vadim hoorden we dat hij die nacht in de schuilkelder had gezeten. We gingen zelf ook de schuilkelder binnen, waar die nacht mensen hadden gezeten. Een jonge man was camouflagenetten aan het maken voor het leger.
Gisteren was er overdag geen luchtalarm, vandaag twee keer. De meeste mensen reageren er niet meer echt op. Maar winkels moeten dicht en iedereen moet direct naar buiten.
Bij benzinestations staan heel lange rijen. Genna vertelde dat iemand twee dagen gestaan had en toen hij binna aan de beurt was, was het op.
Behalve dat we veel gezinnen bezochten,  brachten we vandaag nog een bezoek aan Sosenki. Dit wordt wel het Babi Yar van Rivne genoemd. Hier zijn 17500 joodse mensen in twee dagen tijd doodgeschoten. Een indrukwekkend monument.
Morgenochtend hopen we alweer richting huis te gaan. Maar eerst rijden we nog naar Stryi,  waar we geld overhandigen aan Viktor. Hij rijdt met een aantal broeders voordurend naar het oosten met voedselproducten en om mensen op te halen. Eén reis daar na toe kost aan voedsel en diesel ongeveer 1000 euro. We hebben al vele reizen kunnen betalen voor hen!
Daarom: heel hartelijk dank aan iedereen die mee bidt en mee sponsort!!!
Zonder jullie zou dit allemaal niet mogelijk zijn!

Met een hartelijke groet uit Rivne van Dirk, Roel, Wim en Ria