Momenteel zitten we in Tsjernovtsi. Op dit moment gaat juist het luchtalarm weer lang af. Dat gebeurt best vaak en het maakt dat je steeds herinnerd wordt aan de dreiging…
We waren naar Oekraïne gegaan met onze bus vol met de medische spullen waar om gevraagd was. In een uur waren we de grens over. We merkten direct dat er een heel andere sfeer heerste dan een paar weken geleden in Uzgorod. Overal checkpoints, de wegen naar de dorpjes gebarricadeerd, bij de meeste benzinepompen geen diesel meer; echt een land in oorlog.  In Lvov bezochten we Sergey, de voorganger van de Messiaanse gemeente daar. Hij vertelde dat van het noodfondsgeld van Roechama flatjes gehuurd worden voor Messiaanse vluchtelingen en ook voedselpakketten worden uitgedeeld. We maakten ook kennis met Anatoli. Hij is voorganger van een messiaanse gemeente in Marioepol. Veel van zijn gemeenteleden zijn gevlucht naar Lvov en Ternopol.
Daarna zijn we doorgereden naar Chmelnitski. Vandaag hebben we de bus uitgeladen bij Chesed Chmelnitski. Ze waren superblij met alle medische spullen! De directeur liet ook zien wat hij allemaal al ‘verzameld’  had. Heel veel flessen water, voedsel, een hele ‘apotheek’ , een grote vriezer vol etc. Het kantoor was gewoon een opslag geworden. Allemaal voor het geval dat…
Daarna gingen we naar Vinnitsa. In die oblast was die morgen een treinstation gebombardeerd. Minstens vijf doden en 18 gewonden. Ze willen de infrastructuur vernietigen, zodat geen materieel uit het westen kan worden aangevoerd… Er zijn overal veel gewonden en ook Chesed Vinnitsa wilde heel graag zo’n lading hebben, als die we in Chmelnitski gebracht hadden. We willen dus nogmaals zo’n zelfde actie doen om medische spullen in te zamelen. Als je ziet hoe somber de mensen zijn en hoe zwaar ze het hebben, wil je zo graag helpen met wat maar kan. Tanja, onze contactpersoon in Vinnitsa, zei: “Oude mensen -die in de oorlog een jaar of 10 jaar of ouder waren – zeiden altijd: Wij krijgen nooit vrede in ons hoofd. Wij begrepen dat nooit. Nu begrijpen wij het.”
Morgenochtend gaan we hier in Tsjernovtsi nog twee bezoeken doen, daarna de mensen in de door Roechama gesponsorde gaarkeuken even begroeten. En dan door naar Uzgorod. Het feit dat er iemand uit Nederland komt, is al een bemoediging. Ze vragen steeds aan ons: Zijn jullie niet bang?” We antwoorden met de woorden van Corrie ten Boom: “Het veiligste plekje is in het centrum van Gods wil.”
Tot zover even de update.

Dank voor al het meeleven!