Chesed Shpira

Chesed Shpira is de Chesed-afdeling in de provincie Transkarpatie. De naam Shpira is gekozen, omdat rabbijn Shpira in deze provincie geleefd heeft. Hij was een rabbijn die door iedereen geliefd en geeerd werd, gelovig of ongelovig.
Via Chesed Shpira sponsoren we gezinnen in Uzgorod, Moekatsjevo, Beregova, Vinogradova, Choest en in nog veel kleine dorpen in deze provincie. Daarnaast betalen we maandelijks mee aan de gaarkeuken in Moekatsjevo.


Transkarpatië
De provincie waar Chesed Shpira werkzaam is, ligt helemaal aan de westkant van Oekraïne, grenzend aan Romenië, Slowakije en Hongarije. Uzgorod is de hoofdstad van de provincie Transkarpatië en daar is ook het hoofdkantoor van Chesed Shpira gevestigd. Transkarpatië dankt zijn naam aan o.a. aan het gebergte de Karpaten. Dit is een gebergte dat zicht uitstrekt richting het zuiden tot in Roemenïe. 

Het kantoor

We zijn altijd weer verblijd als we bij het kantoor in Uzgorod aankomen en de medewerkers van Chesed ontmoeten. Door de hechte samenwerking zijn we door de jaren heen goede vrienden geworden en zo worden we ook altijd onthaald. De directeur van Chesed Shpira is Michael Galin. Op de eerste foto ziet u dat Michael uitleg geeft bij een aantal wandpanelen in het kantoor. Deze ruimte is een soort klein museum waar de Joodse geschiedenis getoond wordt van de regio, met name de geschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. 

De geschiedenis van de Joodse gemeenschap van Oekraïne is helaas grotendeels tragisch. Sommige steden bestonden voor de oorlog wel voor 80% of meer uit Joden. Ook in Moekatsjevo woonden voor de oorlog heel veel Joden. Op de afbeelding rechts ziet u een een herdenkingsplaat aan de Raoel Wallenbergstraat in Moekatsjevo. In deze straat woonden voor de oorlog voornamelijk Joodse mensen. Ook was er een Joodse slager, een Joodse bakker, een Joodse school etc in deze straat. In de oorlog werd het begin en het eind van deze straat afgesloten en zo werd deze straat een Joods getto. Dit gedenkteken herinnert daaraan. Ook nu woont er in deze nog een Joodse vrouw, die door Roechama wordt gesponsord.Bezoeken
Alle gezinnen die door Roechama gesponsord worden, proberen we regelmatig te bezoeken. Voor de gezinnen is de financiele steun enorm belangrijk, maar daarnaast is het hebben van een sponsor ook in moreel opzicht een grote steun voor de mensen. De gedachte dat er iemand ver weg aan hen denkt en om hen geeft, is enorm belangrijk. We horen opmerkingen als: "Hier in Oekraine denkt niemand aan ons, en jullie komen helemaal uit Nederland om ons te helpen". En wat nog mooier is, er werd toen achteraan gezegd: "Er moet wel een God zijn!". We mogen hen vaak vertellen van de God van Abraham , Isak en Jakob, de God van Israel; van het plan wat Hij met Zijn volk heeft; we mogen met hen bidden. Zo worden de mensen niet alleen materieel geholpen, maar ook in geestelijk opzicht!


 
Hierboven ziet u panelen op het kantoor van Chesed, met de titel 'Chesed werkt' en 'Chesed leeft'. Op deze panelen wordt uitgebeeld welke programma's Chesed allemaal heeft, zoals bijvoorbeeld een medisch uitleenprogramma, een kinderclub etc.

 

Wilt u bijdragen?

Als u éénmalig bij wilt dragen aan de projecten van Stichting Roechama, kunt u uw gift overmaken naar Stichting Roechama, IBAN: NL54 RABO 0362 4394 86. Vermeld daarbij waar uw gift voor bestemd is, of vermeld: gift algemeen.

Contactgegevens

Stichting Roechama
Claes de Jongestraat 31
2957 AD Nieuw-Lekkerland

tel: 0184-683478
E-mail: info@roechama.nl