Grote nood door corona in Oekraïne, help mee!
Slider

Word sponsor!

Lees hier hoe u sponsor kunt worden van een Joods gezin in Oekraïne of Wit-Rusland.

Stichting Roechama heeft een financieel adoptieplan opgezet om structurele hulp te kunnen bieden aan Joodse mensen in Oekraïne. 

Lees meer

Laatste nieuws m.b.t. nood corona

15 mei: kort en  krachtig bericht uit Lvov:
“De mensen hebben geen werk. De regering geeft geen hulp. Economisch heeft iedereen het zwaar. Chesed is met veel hulpprogramma’s gestopt.”
Chesed heeft inderdaad vanwege bezuinigingen veel hulpprogramma's moeten stoppen. We krijgen dan ook allerlei hulpvragen van Chesed, varierend van thuiszorg tot medicijnen en van voedselpakketten tot ontsmettingsmiddelen en mondkapjes.

6 april: nieuwe en veel strengere maatregelen
Vanaf vandaag zijn de quarantainemaatregelen veel strenger geworden. Mensen mogen naar buiten indien echt nodig, maar ze mogen niet verder dan 2 kilometer van hun huis. Ze moeten dan een masker dragen en een paspoort of ID bij zich hebben

27 maart: enorme rijen bij de grens
Honderdduizenden Oekraïners werkten in het buitenland; in Spanje, Italië, Hongarije, Slowakije etc. Ze keren nu terug, maar mogen alleen lopend over de grens. Er staan enorme rijen, zie de foto’s. Al deze mensen staan dicht op elkaar en worden niet medisch gecheckt bij de grens. Vervolgens verspreiden ze zich over Oekraïne.
download 1
18 en 19 maart
Ook uit de andere provincies komen gelijksoortige hulpvragen binnen.

18 maart: noodkreet uit Oekraïne
“Zoals u weet verspreidt de pandemie van het coronavirus COVID-19 zich nu snel in Europa. De situatie is vooral ernstig in Italië en Spanje, waar veel immigranten uit Oekraïne werken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het virus al in Oekraïne is verschenen, er is al een eerste dode gevallen. Het grootste aantal gevallen is bij ons, in de regio Tsjernovtsi. De regering neemt in verband hiermee ongekende maatregelen: vanaf 13 maart tot 3 april 2020 worden in het hele land ernstige beperkingen ingevoerd en in Tsjernovtsi riep de gouverneur de noodtoestand uit. Vanaf 17 maart 2020 zijn in de stad alle restaurants, cafés, winkels, instellingen etc. gesloten, behalve apotheken, ziekenhuizen en banken. Zoals u weet, zijn de mensen die door Roechama geholpen worden juist mensen die risico lopen. Gezien hun gezondheid en de medische toestand in Oekraïne is het gevaarlijk voor hen om ziek te worden, zeker nu! Daarom doet de leiding van de Joodse gemeenschap er alles aan om deze mensen te helpen en de risico's voor hun leven en gezondheid te verminderen. Een van de meest effectieve manieren om hun veiligheid te garanderen, is deze mensen in hun flat te isoleren. Onze jonge vrijwilligers staan klaar om deze mensen een pakket te brengen met daarin alles wat nodig is voor de quarantaineperiode. Om dit te kopen, zijn echter extra middelen nodig, die de Joodse gemeenschap niet heeft. Daarom vragen we stichting Roechama om de mogelijkheid te onderzoeken om noodhulp te verlenen aan de Joodse mensen in Tsjernovtsi. Hieronder de geschatte kosten van zo’n pakket. De Joodse Gemeenschap zal zeer dankbaar zijn voor alle willekeurige steun!”

Ella, contactpersoon in Tsjernovtsi

Prijs van een pakket voor één persoon voor drie weken:
Voedselproducten: 25 euro
Beschermende zeep en desinfectiemiddelen: 10 euro
Essentiële medicijnen: 10 euro
Totaal: 45 euro
Wilt u een pakket of een deel daarvan voor uw rekening nemen? (zie foto’s)
Maak uw gift over op NL54 RABO 0362 4394 86 t.n.v. St. Roechama o.v.v. “NOODHULP

download

Wilt u bijdragen?

Als u éénmalig bij wilt dragen aan de projecten van Stichting Roechama, kunt u uw gift overmaken naar Stichting Roechama, IBAN: NL54 RABO 0362 4394 86. Vermeld daarbij waar uw gift voor bestemd is, of vermeld: gift algemeen.

Contactgegevens

Stichting Roechama
Claes de Jongestraat 31
2957 AD Nieuw-Lekkerland

tel: 0184-683478
E-mail: info@roechama.nl